Migraine en spanningshoofdpijn

Een update over de behandeling van migraine en spanningshoofdpijn

Het jaar 2017 loopt af. Tijd om de bezoeker van deze site een klein overzicht te bieden van nieuwe ontwikkelingen van behandelingen van clusterhoofdpijn en migraine, ook al is die informatie voor sommigen al oud nieuws.

In Nederland zijn er steeds meer hoofdpijnneurologen die in de spreekkamer toepassen en toetsen wat de wetenschap hen heeft geleerd. Dat er door pseudo-behandelaars veel onzin wordt verkocht aan wanhopige hoofdpijnpatiŽnten, mogen we niet accepteren. Dat kan door nog beter ons best te doen.

Een aantal ontwikkelingen

Clusterhoofdpijn is, zoals bekend een van de meest vreselijke vormen van hoofdpijn. Niet alle patiŽnten zijn gebaat bij de thans beschikbare behandelopties en dat geldt met name voor de patiŽnten met chronische clusterhoofdpijn. Velen van hen zijn tot nu toe onbehandelbaar gebleken.

Wat nu onderzocht wordt is het effect van elektrische zenuwstimulatie. Het gaat om stimulatie van de nervus Vagus, een zenuw in de hals, (Leiden), de nervus Occipitalis, in het achterhoofd (Leiden) en het ganglion Sphenopalatinum, een groep cellen achter de neus (Amsterdam, Boerhaave kliniek, Dr. Emile Couturier).

De verwachting is dat in de loop van 2018, de eerste resultaten bekend zullen worden gemaakt.

Al jaren worden migraine-aanvallen behandeld met zogenaamde triptanen; het zijn er 7. De laatste kwam meer dan 10 jaar geleden op de markt dus het werd tijd voor iets nieuws. Mede doordat triptanen niet of niet altijd bij iedereen werken of niet verdragen worden. We weten al veel (maar natuurlijk nog lang niet genoeg) over wat er gebeurt tijdens een migraine-aanval.

Calcitonine Gene Related Peptide (GCRP) is een stof die een rol speelt tijdens een aanval. Het remmen van die stof of van de receptor die deze stof Ďontvangtí met andere stoffen (antilichamen), zou kunnen leiden tot minder en liefst geen aanvallen meer. De resultaten, voor zover al bekend, zijn veelbelovend.

Maar dan!!

Wanneer niet alleen de effectiviteit maar ook de veiligheid in onderzoeksverband bij patiŽnten is aangetoond, volgt nog een soms lange weg. Van overheidswege moet het middel niet alleen worden goedgekeurd, maar er moet ook worden vastgesteld of het middel zal worden vergoed.

Er zullen ongetwijfeld en mede door de kosten voorwaarden worden gesteld aan het voorschrijven en dus het gebruik ervan, en wat dat dan mag kosten. We weten dat dit wel eens tot vervelende discussies en vertragingen in het hele proces kunnen leiden.

Maar er is wel weer gaande, in positieve zin. Iedereen die bij hoofdpijnproblematiek is betrokken, de patiŽnt op de eerste plaats, is daarbij gebaat. Veel dus om naar uit te kijken in 2018.

Auteur: Pjotr Carbaat, neuroloog en expert-redacteur van Levenmetmigraine.nl

Klik hier om dit artikel uit te printen

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie