Boekrecentie: 'Kinderen waaien om'

Recensie van het boek 'Kinderen waaien om'

Zo huiveringwekkend maar ook zo overtuigend als in het boek ĎKinderen waaien omí van MariŽtte Baarda heb ik een migraine-aanval nooit eerder beschreven gezien.

Ze gebruikt windkracht als metafoor van hoofdpijn. De titel van het boek geeft de ernst van een migraine-aanval weer op de windkrachtschaal van Beaufort. Bij windkracht 9 waaien kinderen om. Op de volgende schaal (10) waaien volwassen om en blijven vogels aan de grond en het kan nog erger; de schaal loopt tot 12.

Als patiŽnten meedoen aan onderzoeken naar het effect van medicijnen of in de spreekkamer gevraagd wordt een hoofdpijndagboek bij te houden kunnen ze kiezen tussen graad 1, 2 of 3. Dat is overzichtelijk voor de dokter of de onderzoeker die willen weten om te kunnen meten. Voor meer informatie is er in de spreekkamer geen tijd en dus missen wij, dokters, 6 schalen windkracht die allemaal onder 3 in het hoofdpijn dagboek vallen.

Onder Ďwijí bedoel ik ook ondergetekende, die behalve kennisdeskundige ook ervaringsdeskundige is en het boek met 4 ogen heeft gelezen. Het is duidelijk dat beide categorieŽn zich zeker als doelgroep van dit boek mogen beschouwen aangevuld met ieder ander die op welke wijze dan ook wel eens met migraine wordt geconfronteerd.


Kinderen waaien om

Migraine Ďheb jeí en aanvallen Ďkrijg jeí. Dit boek toont weer aan dat migraine behalve een chronische, ook te vaak een ongeneeslijke ziekte is.

Dat laatste weten veel dokters en ervaren veel patiŽnten. Het motiveert arts- om meer onderzoek te doen en artsen in de spreekkamer om de behandelmogelijkheden beter te benutten (wat helaas niet altijd gebeurt). De schrijfster benoemt al die behandelingen (op ťťn na) en het mislukken daarvan. Ook wordt ze, en ze bevindt zich in groot gezelschap, heel voorspelbaar de dupe van overgebruik van pillen.

Het boek gaat echter nauwelijks over wat we reguliere geneeskunde noemen.

Veel uitgebreider beschrijft ze, en hoe(!), wat zij en vele anderen hebben ondernomen omdat voor hen migraine niet ongeneselijk kan en mag zijn en de reguliere geneeskunde uitgepraat was of die indruk gaf. PatiŽnten weten en accepteren niet dat dokters Ďweten wat ze niet wetení en nog zoekende zijn.

Ook patiŽnten blijven zoeken naar oorzaken, noemen dat triggers; wat dat wetenschappelijk gezien bijna nooit zijn en krijgen dan ruzie met hun dokter die het niet begrijpt.

En dan is het verbazingwekkend met hoe weinig windkracht, ik schat 0 tot 1, de hoop op genezing het gezonde verstand en het rationele denken omver blaast. Op indringende maar ook humoristische wijze wordt de tocht langs behandelingen en behandelaars beschreven die niet worden gehinderd door enige kennis van zaken behalve die van hen zelf. En wie neemt wie wat kwalijk bij deze gang van zaken?

Haar migraine is de (ijzer)draad van het verhaal. Daaromheen is als een dik touw haar levensloop gevlochten. Alles komt aan bod: de liefde(s), de instanties waarmee je te maken krijgt als je ziek wordt en niet kan werken zoals een ander, de eindeloze fietstochten om toch in het kader van de werkverschaffing een inkomen te verwerven, de sociale verbondenheid onder gelijk getroffenen, de be- en mishandelingen.

En aan het eind toch een beetje eind goed al goed.

Ik las in het boek geen gejammer en zielig gedoe, integendeel. Lees dit boek. Mensen met migraine leren meer over hun migraine en die van anderen. Mensen zonder migraine zal het milder stemmen over die aandoening.


Kinderen waaien om. Leven met migraine van MariŽtte Baarda (Uitgeverij Atlas Contact, 288 blz. Ä19,99)

Auteur: Pjotr Carbaat, neuroloog en expert-redacteur van Levenmetmigraine.nl

Klik hier om dit artikel uit te printen

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie