Hoofdpijn - er is wat aan te doen

Hoofdpijn? Er is wat aan te doen!

Interview met neuroloog Reinder Holscher, werkzaam op de hoofdpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis.

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. In veel gevallen zal het om een hoofdpijn gaan die met een paracetamolletje is te behandelen. Maar er zijn ook hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.


Neuroloog Reinder Holscher

Klik hier om dit interview uit te printen


Neuroloog van de hoofdpijnpoli Reinder Holscher is wat verlaat door een telefoongesprek met een patiŽnt met clusterhoofdpijn. Dit is een heftige stekende hoofdpijn bij het oog aan ťťn kant van het gezicht. "Ze noemen het ook wel suÔcide hoofdpijn," zegt Holscher. "Ik heb wel eens een patiŽnt gehad die het met een tekening probeerde te verduidelijken. Ze tekende een oog dat uit elkaar werd getrokken door haakjes. Dus je kunt wel nagaan, dat ik zo iemand direct laat komen. Dit is een spoedgeval. De patiŽnt krijgt hier 100 procent zuurstof toegediend en het middel sumatriptan in een neusspray. Dit werkt over het algemeen goed. Het belangrijkste is dat de pijn vermindert

Mensen kunnen hier over het algemeen snel terecht. Dat komt mede doordat we een speciale hoofdpijnverpleegkundige hebben. Zij neemt de intakes af en geeft de patiŽnten (kinderen en volwassenen) vragenlijsten mee die ze thuis kunnen invullen. Zo kunnen we precies in kaart brengen aan wat voor soort hoofdpijn de patiŽnt lijdt. Eenmaal op consult stellen we de diagnose en maken een behandelvoorstel en schrijven zo nodig medicijnen voor. Soms is het nodig om een patiŽnt door te verwijzen naar andere specialisten zoals een psycholoog of fysiotherapeut. We bespreken de patiŽnten in een multidisciplinair team. Hierdoor bundelen we de kennis en dit komt uiteindelijk de patiŽnt ten goede.

Twintig procent van de Nederlanders heeft regelmatig hoofdpijn

Twintig procent van de Nederlanders, dat is ťťn op de vijf, heeft minimaal ťťn dag in de week hoofdpijn. Volgens de WHO is migraine ťťn van de meest invaliderende en kostbaarste ziekten voor patiŽnt en gemeenschap. De kennis over de oorzaken, diagnostiek en behandeling van de diverse vormen van hoofdpijn is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Maar de precieze oorzaak van primaire hoofdpijnen - migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn - is meestal niet te achterhalen. Soms is er sprake van erfelijkheid. Daarnaast is er de secundaire hoofdpijn die bijvoorbeeld ontstaat na een ongeluk of hersenbloeding. Of door het gebruik van medicijnen tegen hoofdpijn.

Behandeling van hoofdpijn

Behandeling is er voornamelijk op gericht om aanvallen te behandelen en te voorkomen. Holscher: "Op onze poli komen de ernstige hoofdpijngevallen. De bekendste vorm van ernstige hoofdpijn is migraine. Deze vorm van hoofdpijn komt in aanvallen. Het is heftige bonzende pijn die erger kan worden bij inspanning. Het komt voor dat mensen er misselijk van worden. Een migraine aanval kan van een paar uur tot een paar dagen duren. Om een migraineaanval te bestrijden, kan de patiŽnt zogeheten aanvalsmedicijnen innemen.

Ook bestaan er middelen om hoofdpijnklachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Om chronische hoofdpijn te voorkomen is het belangrijk dat een patiŽnt tijdig de juiste medicatie neemt. Maar je kunt ook teveel medicatie nemen tegen hoofdpijn. Mensen nemen pillen om de hoofdpijn te verjagen, maar door overgebruik van die medicatie treedt de hoofdpijn juist steeds vaker op.

Iedereen kan bij de drogist zonder doktersrecept paracetamol of ibuprofen kopen. Maar is dit wel zo goed? Twee procent van alle Nederlanders heeft hoofdpijn als gevolg van teveel pijnstillers of teveel cafeÔne. Je hebt mensen die slikken elke dag pijnstillers tegen de hoofdpijn. Dan wordt het toch wel tijd om naar een specialist te gaan. Mensen bagatelliseren het vaak, terwijl er wel wat aan te doen is."

Regelmatig leven is belangrijk

Holscher wijst zijn patiŽnten op het belang van een gezonde leefstijl om aanvallen te voorkomen. Een regelmatig leven is belangrijk. Dit betekent op tijd eten en slapen en stress vermijden. Holscher: "Te weinig nachtrust kan een trigger zijn om hoofdpijn te krijgen, ook maaltijden overslaan kan een uitlokkende factor zijn. Bewegen is gezond en vooral duursporten zijn goed. Ik leid zelf ook aan migraine en het helpt mij om regelmatig te sporten. Vorig jaar heb ik de route van de Tour de France gereden. Ik was de hele dag buiten, ging vroeg naar bed en stond heel vroeg op. Tijdens het fietsen at ik regelmatig tussendoortjes. Het opvallende was dat ik totaal geen last had van hoofdpijn."

Klik hier om dit interview uit te printen

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie