Hormonen en migraine

"Hormonen en migraine"

Interview over het hoofdpijncentrum

Interview met Dr. Patricia Eekers, neuroloog verbonden aan het Laurentius Ziekenhuis te Roermond. Afgenomen voor www.levenmetmigraine.nl, juni 2010.


Klik hier om dit interview uit te printen


Dr Eekers
Migraine wordt vaak onvoldoende behandeld en onvoldoende herkend

Dr Eekers is neuroloog geworden omdat ze het een heel interessant vak vindt, omdat ze de collegaís in het algemeen rustige en prettige mensen vindt en omdat dit beroep haar de kans geeft om de mens, de patiŽnt centraal te stellen. Ze heeft gestudeerd in Maastricht. Dr Eekers heeft een bijzondere belangstelling voor de diagnose en behandeling van migraine. Dat begon al in haar opleiding. Heel recent heeft Dr Eekers in Roermond een hoofdpijncentrum opgericht. Ze wordt binnenkort voorzitter van de vereniging van hoofdpijncentra*.

Er wordt tegenwoordig een ruimer begrip gehanteerd voor de diagnose migraine: vroeger was het alleen de hele ernstige vorm: als de patiŽnt met heftige hoofdpijn in bed lag met de gordijnen dicht en moest overgeven en dat dan nog enkele dagen. Tegenwoordig kan het ook Ďalleení bonkende hoofdpijn zijn, die verergert bij lichamelijke inspanning. En juist de mildere vormen van migraine worden vaak over het hoofd gezien.

Onderbehandeling en verkeerde diagnose

Veel patiŽnten worden onderbehandeld of krijgen de verkeerde diagnose, aldus Dr Eekers. Verder krijgen patiŽnten vaak onvoldoende uitleg over de aandoening. Om deze redenen is het hoofdpijncentrum voor het Laurentius Ziekenhuis opgericht.

Aanpak migraine in het hoofdpijncentrum

Er wordt samengewerkt met een hoofdpijnverpleegkundige, een fysiotherapeut, een psycholoog en met een gynaecoloog. Er wordt eerst gekeken of de hoofdpijn door een andere aandoening is ontstaan, zoals hersenvliesontsteking, een tumor of andere aandoeningen die hoofdpijn veroorzaken. Is dat niet het geval, dan wordt er gekeken of het spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn of migraine is. Als je dit weet, wordt er gezocht naar een zo goed moglijke behandeling.

Kinderen worden gezien door de neuroloog samen met de kinderarts. Vrouwen met migraine rondom de menstruatie worden gezien samen met de gynaecoloog. De hoofdpijnverpleegkundige is er altijd bij betrokken.

Dagopname

Een aantal patiŽnten wordt een dag opgenomen om alles goed te controleren. Een hersenscan, bloedonderzoek. Ze worden gezien door de psycholoog, de fysiotherapeut, de hoofdpijnverpleegkundige en eventueel de gynaecoloog. Dan wordt de patiŽnt besproken en daarna komt er een korte termijn en een lange termijn behandelplan, aldus Dr Eekers. Dit wordt door de neuroloog met de patiŽnt besproken. Na 6 weken worden de patiŽnten dan gebeld door de hoofdpijnverpleegkundige en na 3 maanden door Dr Eekers gezien. Gaat alles echt goed, dan kan de patiŽnt weer terug naar de huisarts. Lukt het nog niet, dan wordt er verder gezocht. Met deze dagopname wordt een maximum aan zorg bereikt

Hormonen en migraine

Hormonen hebben er alles mee te maken, aldus Dr Eekers. Kinderen die vůůr de puberteit last hebben van migraine zijn vaker jongens dan meisjes, terwijl nŠ de puberteit vrouwen drie tot vier keer zoveel last van migraine hebben als mannen. De vrouwelijke hormonen (de oestrogenen) maken de hersenen wat kwetsbaarder voor migraine. Na de overgang zie je de frequentie vaak weer afnemen.

Dus vrouwen in de vruchtbare periode, waarin ze kinderen krijgen en opvoeden en carriŽre maken lijden dan vaak aan migraine. Hierdoor ontstaan er veel vragen over anticonceptie en migraine. Welke methode is voor mij de beste? Vandaar een poli samen met de gynaecoloog.

Medicijnen tegen migraine

In 80 tot 90% van de gevallen wordt ťťn bepaalde soort geneesmiddelen gebruikt, de zogenaamde triptanen. Hier zitten lichtere pillen bij en langer werkende. Dat laatste kan bijvoorbeeld handig zijn bij menstruele migraine die langer duurt en vaak heftiger is. Die vrouwen hebben dan vaak een week lang migraine, aldus Dr Eekers. Deze vrouwen zijn dus per maand een week kwijt. Waarin ze minder functioneren of helemaal niet kunnen functioneren. De juiste medicatie kan dan helpen.

Per dag moeten ze dan minimaal twee tabletten nemen en soms ook nog ibuprofen of iets dergelijks erbij.

De huisarts geeft ook wel triptanen, maar na ťťn of twee keer geprobeerd te hebben kan hij/zij wel eens afhaken en dan wordt zoín patiŽnt nogal eens verteld dat ze geen migraine heeft. Het is dus van belang dat er dan verschillende medicijnen geprobeerd worden.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn komt ook regelmatig voor. Dat kan gebeuren omdat de patiŽnt zichzelf steeds heeft moeten behelpen en dan maar raak slikt uit wanhoop. Hier moet je dan eerst weer vanaf. Je moet dus gaan naar een (huis)arts die echte interesse heeft in de behandeling van migraine. En dan mag/moet je alleen medicijnen gebruiken op advies van je behandelaar.

Als het heel moeilijk wordt

We zullen altijd proberen de patiŽnt zoveel mogelijk te helpen. We geven dan vaak nog preventieve medicatie. Dat zijn medicijnen die je elke dag geeft om de aanval te voorkůmen. Topiramaat is op het ogenblik zeer populair. Dit is het enige preventieve medicijn dat geen gewichtstoename geeft. Het geeft bij de helft van de vrouwen zelfs gewichtsafname, daarom is het ook zo in trek in Amerika. Het blijft een afweging tussen de voor- en de nadelen. Voordelen zijn dat je minder aanvallen hebt en dat de aanvallen minder heftig zijn. Vaak gebruik je dan dus beide soorten medicatie. Zowel ter voorkoming als ter behandeling.

* Deze vereniging zorgt ervoor dat alle kennis bij elkaar komt en ter beschikking staat van de patiŽnt. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel patiŽnten onvoldoende behandeld worden of onnodig veel last hebben van hun migraine. En sterker nog: soms wordt de diagnose niet eens gesteld of de patiŽnt gaat niet eens naar de dokter. PatiŽnten zijn vaak al heel blij als hun ziekte serieus wordt genomen. Zie ook http://hoofdpijncentra.nl/

---

Rotterdam, juni 2010

Klik hier om dit interview uit te printen

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie