Behandeling migraine

U bevindt zich hier: Migraine Ľ Behandeling migraine

Behandeling van migraine

De behandeling van migraine patiŽnten is om allerlei redenen lang niet altijd zoals die behoort te zijn. Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat slechts 27% van de patiŽnten met migraine bij de huisarts komt. Vaak behandelen migrainepatiŽnten zelf hun hoofdpijn met vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol. Als de aanval uiteindelijk over is, dan is de hulpbehoefte weer weg en vaak is de ellende dan weer even vergeten. Het grote risico van zelf maar iets doen met al die pijnstillers is dat men er op zeker moment teveel van gaat gebruiken en dat vergroot het risico op zogenaamde medicatieovergebruik hoofdpijn (zie hier).

Ook zijn er verhalen van vrouwen die denken 'dat het na de overgang vanzelf overgaat', want dat hebben ze van hun moeder gehoord. Als je twintig bent is dat wel een hele schrale troost en bovendien klopt dat verhaal niet. Mensen denken dat ze zich aanstellen of hebben dat verwijt vaak vanuit hun omgeving hebben gehoord en zijn daar in gaan geloven. Dan zullen ze niet snel naar de dokter gaan. Mensen die wel naar de dokter gaan en na het eerste consult zwaar teleurgesteld zijn over het getoonde begrip of de kennis, gaan ook niet zo snel meer terug. Dit is allemaal buitengewoon jammer, omdat migraine vaak goed behandeld kan worden.

Migraine kan op verschillende manieren worden behandeld. De hier beschreven uitgangspunten van die behandelingen zijn gebaseerd op die van de huisarts en neuroloog. Om te beginnen moet onderscheid worden gemaakt in de behandeling van de aanval zelf, dit heet aanvalsbehandeling, en behandelingen waarmee geprobeerd wordt te voorkomen dat er aanvallen ontstaan. Je wilt ze op die manier dus vůůr zijn en dat heet preventie of profylaxe. <>Al die behandelingen kunnen weer onderscheiden worden in behandelingen met en behandelingen zonder medicijnen.

Aanvalsbehandeling

Slapen is en blijft een belangrijke behandeling van de migraine aanval maar soms is de pijn zo heftig dat er van slapen niets terecht komt. Verder komt het bij de behandeling van de migraine aanval eigenlijk altijd neer op medicijnen.

Onderzoek onder patiŽnten heeft uitgewezen, dat zij het belangrijkste vinden dat:

  1. De pijn verlicht wordt (87% vindt dat het belangrijkste doel van migraine medicijnen)
  2. Dat de hoofdpijn tijdens dezelfde aanval (binnen 48 uur) niet terugkeert (86%)
  3. Dat het medicijn snel werkt (83%)
  4. Dat er geen bijwerkingen zijn (79%)

Welke medicijnen zijn beschikbaar en geschikt

Er zijn medicijnen die "aspecifiek" zijn dwz ze werken behalve bij hoofdpijn op allerlei andere aandoeningen die met pijn gepaard gaan. De belangrijkste zijn: paracetamol en medicijnen die behoren tot de zogenaamde niet-steroide anti ontstekings middelen (NSAIDís). De meeste bekende van die laatstgenoemde groep is ibuprofen. Maar let op, ze worden onder allerlei namen verkocht dus vaak wordt hetzelfde aangeboden maar onder een andere naam en niet die naam maar de stof is werkzaam.

Bij veel braken kunnen deze medicijnen worden gecombineerd worden met anti-misselijkheid en anti-braakmiddelen zoals: metoclopramide (primperan) en domperidon (motilium).

Tramadol en morfine preparaten zijn ongeschikt om migraine te behandelen.

Vanaf 1991 zijn medicijnen op de markt gekomen die specifiek ontwikkeld zijn om de migraine aanval te behandelen. Die groep medicijnen worden triptanen genoemd. Daarvoor was eigenlijk alleen ergotamine op de markt. Dat middel heeft als nadeel dat er veel bijwerkingen zijn, het effect erg onvoorspelbaar is en je je streng aan de voorgeschreven dosis moet houden. Onder strikte voorwaarden en als de triptanen niet helpen is er nog wel een plaats voor ergotamine.

Profylaxe dwz hoe kunnen we de aanvallen tegenhouden

1. Profylaxe zonder medicijnen

Als je zeker van je trigger (zie hierboven) bent, probeer die dan te vermijden. In het wilde weg wat proberen op basis van enkele ervaringen en vage vermoedens leidt meestal tot niks behalve dat er weer een frustatie bij is. Er is heel veel onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde psychologische behandelmethoden. Bij een aantal mensen met migraine lijken die behandelingen te helpen maar alles hangt af van de persoonljke omstandigheden en het soort behandeling. Het is ook niet gemakkelijk de goede therapeut te vinden en de vergoeding kan ook een rol spelen. Het lijkt er op dat therapie via hat internet een oplossing kan bieden.

Fysiotherapie, caesartherapie, mensendieck en manuele thearapie zijn allemaal behandelingen die heel veel hoofdpijnpatienten al hebben gehad voordat ze bij de neuroloog of hoofdpijnspecialist komen. De huidige inzichten over de mogeljke oorzaken van migraine geven die behandelingen weinig kans op succes. Helaas wordt met alle goede bedoelingen veel uitgelegd en beloofd, ieder vanuit zijn eigen beroepsachtergrond, waarna aan het einde de resultaten dan helaas en op langere termijn erg tegenvallen.

2. Profylaxe met medicijnen

Van alle medicijnen die hierna worden opgenoemd is min of meer wel aangetoond dat ze werken maar lang niet altijd, en niet bij iedereen. Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden die erger zijn dan de kwaal. Op welk moment profylaxe nodig is hangt van de volgende factoren af:

  • Hoe vaak per maand komen de aanvallen voor
  • Hoe lang duren de aanvallen
  • Hoe erg zijn de aanvallen
  • Is de aanvalsbehandeling effectief.

Meestal gaat het om een combinatie van factoren. Als iemand 4 aanvallen in de maand heeft die met een goede aanvalsbehandeling per aanval een paar uur duren is profylaxe niet erg zinvol. Want wie gaat elke dag pillen slikken om op maandbasis 12 uur migraine te voorkomen? Maar als je 2 aanvallen in de maand hebt die per aanval 3 dagen duren en niets helpt, dan moet je wel in aanmerking kunnen komen voor profylaxe.

Medicijnen die voorgeschreven kunnen worden zijn betablokkers zoals propranolol of metoprolol, natriumvalproaat (depakine), topiramaat (topamax), flunarazine ( sibelium), pizotifen (sandomigran), candesartan en riboflavine.

Over het algemeen wordt profylaxe eerder te weinig dan te veel als behandeling aangeboden. Het is ook een kwestie van geduld. Het kost tijd om te beoordelen of een middel heeft gewerkt. Dat komt omdat altijd met een lage begindosis moet worden gestart om te voorkomen dat er bijwerkingen ontstaan. Als er bijwerkingen zijn moeten die worden afgewogen tegen het effect op de migraine. Het is niet goed te voorspellen bij welke dosis het middel gaat werken en het is ook niet goed duidelijk hoe lang je moeten wachten met het vaststellen dat het middel wel of niet werkt. In het laatste geval komt een ander middel aan de beurt en beginnen we van voren af aan. Een ding is wel duidelijk, hier heb je deskundige medische begeleiding bij nodig . Een middel voorgeschreven zonder begeleiding en controle heeft geen zin.

Lees hier verder over de triptanen. -->

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie