Triptanen

U bevindt zich hier: Migraine Ľ Behandeling migraine Ľ Triptanen

Triptanen

Sinds de introductie van de eerste triptaan in 1991, zijn er zeven verschillende varianten op de markt verschenen. Ze zijn allemaal net iets anders, daardoor werkt de ene triptaan soms ook beter bij een patiŽnt dan een andere triptaan. Het kan daarom handig zijn zijn om verschillende triptanen 'uit te proberen'. Uw huisarts of neuroloog kan u hierbij helpen, door 2 of 3 verschillende triptanen aan u voor te schrijven. U kunt dan bijhouden wat het effect is van de verschillende medicijnen en welke triptaan bij u het beste werkt. Deze aanpak is voor veel huisartsen vrij nieuw en de huisarts zal zich ook in de werking van de verschillende triptanen moeten verdiepen. Maar als een patiŽnt hierdoor het voor hem of haar beste medicijn voorgeschreven krijgt, scheelt dat weer controlebezoeken.

Hoe werken de triptanen

Triptanen vernauwen bloedvaten in de hersenen maar beÔnvloeden nog veel meer ingewikkelde processen in het hoofd (zie oorzaken migraine) met als eindresultaat minder of geen hoofdpijn maar ook minder andere migraine symptomen zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor licht.

Wanneer beginnen met behandelen

Hoe sneller de behandeling start, hoe doeltreffender deze is. De triptanen werken beter als ze direct worden ingenomen wanneer de migrainehoofdpijn begint. Het is wel belangrijk om de medicijnen niet al in te nemen op het moment dat u nog niet zeker weet of het een echte migraineaanval is. Triptanen dienen niet te worden ingenomen tijdens de aurafase, voordat de hoofdpijnfase is begonnen. Veel migraine patiŽnten weten echter heel goed dat wat ze in het begin voelen altijd uitloopt op een forse aanval en dan is het niet verstandig om tegen beter weten in lang met medicatie te wachten.

Hoe neem je triptanen in

Triptanen kunnen op verschillende manieren worden toegediend. Ze zijn er in tabletvorm, neusspray, injectie en als zetpil. De laatste twee toedieningsvormen zijn vooral handig als een migraine patiŽnt erg misselijk is of moet overgeven. Deze kunnen dan namelijk niet uitgebraakt worden. Veel patienten zien op tegen naalden en al helemaal als ze zich zelf moeten prikken. In de praktijk blijkt het dan iuiteindelijk vaak mee te vallen.

Welke triptanen zijn er

In de kolom aan de linkerkant vindt u onder het kopje 'Migraine medicijnen' de verschillende triptanen, met een link naar de bijsluiters. Sommige triptanen werken langer, andere zijn weer verkrijgbaar in verschillende vormen. Het is verstandig om de bijsluiter voor gebruik goed te lezen. Dat geldt met name voor de neusspray en de injectie.

Bijwerkingen triptanen

De triptanen hebben - net als andere medicijnen - bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen van triptanen zijn onder andere een tintelend gevoel, warmtesensaties, zwaar, drukkend gevoel onder meer in borst en keel, duizeligheid, zwakte en slaperigheid. In de bijsluiter van ieder geneesmiddel staat beschreven welke bijwerkingen er mogelijk zijn voor die triptaan.

Als de triptaan niet werkt

Als de tripaan niet helpt is het verstandig eerst een aantal mogelijke oorzaken te onderzoeken.

  • Is de neusspray op de goede manier gebruikt?
  • Is de triptaan op tijd (maar ook niet te vroeg) ingezet?
  • Als de triptaan in eerste instantie effectief is geweest maar binnen 24 tot 48 uur weer terugkeert is dat een vervelende eigenschap die bij alle triptanen kan voorkomen. Dat heet "recurrence" of "terugkeer hoofdpijn". De oplossing is dat je opnieuw dezelfde triptaan neemt of bij een volgende aanval een andere triptaan probeert.

Lees verder over het migrainedagboek. -->

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie