Diagnose migraine

U bevindt zich hier: Migraine Ľ Diagnose migraine

Het stellen van de diagnose migraine

De diagnose migraine kan gesteld worden door de huisarts en dat doet hij/zij door goed te luisteren naar uw verhaal. Uw klachten bepalen of u migraine heeft of een andere soort hoofdpijn. Hoofdpijn - waaronder migraine - komt veel voor, heel veel mensen hebben hoofdpijn en veel mensen hebben verschillende soorten hoofdpijn. Wetenschappers hebben al die hoofdpijn in een groot boek beschreven en noemen dat de hoofdpijnclassificatie. U bergt uw messen en vorken ook in aparte schappen op en dat heeft de wetenschap met al die hoofdpijnen ook gedaan.

Als u dus uw verhaal aan de huisarts vertelt en uw verhaal past bij wat de wetenschap migraine heeft genoemd, is het dus ook migraine. Geen enkele andere test, of dat nu een bloeddonderzoek is of een scan, kan op tegen uw eigen verhaal. Natuurlijk werkt dat systeem als u uw verhaal duidelijk vertelt en de huisarts de definitie van migraine kent. En zo heel moeilijk is die definitie niet.

Andere onderzoeken zijn nodig als er een vermoeden op een ander ziekte bestaat die een migraine aanval na doet. Dat vermoeden zal meestal aanleiding zijn om doorverwezen te worden naar de specialist en meestal is dat de neuroloog/hoofdpijndeskundige. Dat veel mensen denken aan een hersentumor bij veel en vaak hoofdpijn is heel begrijpelijk, maar de meeste mensen met hoofdpijn hebben gelukkig geen hersentumor. En de meeste patienten met een hersentumor hebben, zeker in het begin, geen hoofdpijn.

Als u dus de symptomen van migraine heeft, is het verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. Migraine is geen ziekte voor aanstellers, maar een serieuze aandoening. Gelukkig is deze serieuze aandoening vaak goed te behandelen. Helaas wordt op dit moment nog maar 1 op de 3 patiŽnten serieus behandeld. De rest probeert het op te lossen met paracetamol of door thuis op bed te gaan liggen en de aanval "uit te zieken".

Uw huisarts zal uw klachten serieus nemen. Hij/zij heeft verschillende behandelingsmogelijkheden ter beschikking. Uw huisarts zal dan samen met u bespreken wat voor u de beste behandeling is.

3-vragen zelftest migraine

Onderzoekers hebben een aantal jaar geleden een eenvoudige testje* gemaakt, waardoor iedereen zelf een eerste bepaling kan doen of hij/zij migraine heeft. Volgens de onderzoekers kan 93% van de migraine patiŽnten hiermee ontdekt worden.

  1. Heeft u de afgelopen 3 maanden door uw hoofdpijn bepaalde activiteiten minimaal een dag lang niet uit kunnen voeren?
  2. Bent u misselijk of heeft u last van uw maag als u hoofdpijn heeft?
  3. Heeft u last van (scherp) licht als u hoofdpijn heeft?

Als 2 van de 3 vragen met "ja" beantwoord worden, zou er sprake kunnen zijn van migraine.

Lees hier verder over de behandeling van migraine.

* A self-administered screener for migraine in primary care - The ID Migraineô validation study, R.B. Lipton, MD; D. Dodick, MD; R. Sadovsky, MD; K. Kolodner, PhD; J. Endicott, PhD; J. Hettiarachchi, MD; and W. Harrison, MD -->

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie