Kinderen met migraine

U bevindt zich hier: Migraine Ľ Kinderen met migraine

Kinderen met migraine

Migraine kan al op heel jonge leeftijd voorkomen. 5 to 10 procent van de kinderen heeft migraine. Vaak wordt de migrainehoofdpijn van een kind beschouwd als spanningshoofdpijn en dat klopt niet. Echte spanningshoofdpijn komt helemaal niet zo vaak voor bij kinderen.

Migraine bij kinderen tussen de 5 en 12 jaar verschilt wel duidelijk met de migraine van de pubers en de volwassenen. Die verschillen zijn: de aanvallen duren vaak korter (tot een half uur), de heftigheid is minder (maar er zijn genoeg uitzonderingen), de hoofdpijn zit vaker aan beide kanten van het hoofd en als je een kind vraagt waar de hoofdpijn zit wijzen ze bijna allemaal het voorhoofd aan. Een aura komt voor zover we weten minder vaak bij jonge kinderen voor. Van misselijkheid en of overgeven en licht- en of geluidschuwheid kunnen kinderen ook last hebben maar niet zo vaak en erg als volwassenen.

Er is veel - ook Nederlands - onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven bij kinderen met migraine en die blijkt beroerd te zijn.

De angst voor een hersentumor bij ouders van kinderen met hoofdpijn is volkomen begrijpelijk. Daarom is het belangrijk dat ze te horen krijgen dat veel kinderen, net als volwassenen, hoofdpijn kunnen krijgen en dat de regels om een scan te maken voor kinderen dezelfde zijn als bij volwassenen. Dat betekent dat een scan meestal niet nodig is.

Migraine bij kinderen kan volgens dezelfde behandelprincipes als die voor volwassenen plaatsvinden. Maar een behandeling met medicijnen is voor kinderen vaak niet nodig. Ook zijn er voor kinderen minder medicijnen beschikbaar.

Lees verder over misverstanden rondom migraine -->

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie