Oorzaken migraine

U bevindt zich hier: Migraine Ľ Oorzaken migraine

Oorzaken van migraine

De precieze oorzaak van migraine is helaas nog niet bekend. Wat we inmiddels wel weten is dat migraine een ingewikkelde hersenziekte is en dat een aanval begint als om nog onbekende reden delen van de hersenen ontregelt raken. Bij die ontregeling spelen bepaalde chemische stoffen een rol maar ook bloedvaten. Vroeger dacht men dat de aura kwam door een vernauwing en de hoofdpijn door een verwijding van de bloedvaten. Dat blijkt veel te simpel gedacht en die gedachte klopt dus niet meer maar om het aan de patient uit te leggen was wel weer erg gemakkelijk.

Nu is dat met alle kennis die we hebben veel moelijker. Veel patienten willen weten waar hun migraine door veroorzaakt wordt: "het moet toch ergens vandaan komen". Met dat laatste hebben ze gelijk maar voorlopig krijgen ze dat gelijk van de wetenschappers nog niet. Dat is heel frustrerend voor de arts maar vooral voor de patient. Die krijgt te horen dat ze niet weten waar migraine vandaan komt en vervolgens krijg je pillen voorgeschreven waarvan de arts niet weet hoe ze werken. Toch is dat de werkelijkheid.

Triggers van een migraine-aanval

Verschillende factoren kunnen een migraine aanval uitlokken. Van belang is dat het woord trigger iets anders betekent dan oorzaak. Vaak worden die twee begrippen door elkaar gebruikt. Wat als trigger wordt beschouwd blijkt bij nader inzien en wetenschappelijke toetsing, geen trigger te zijn maar een toevallige samenloop van omstandigheden of het gaat om ďvoortekenenĒ van migraine die dagen eerder dan dehoofdpijn optreden. Die voortekeken zijn in feite al een onderdeel van de aanval en geen trigger of oorzaak!

Veel patienten geven ook toe dat dezelfde trigger de ene keer wel en de andere keer niet als trigger werkt. Het wordt dan wel heel lastig om er in te geloven of erop te vertrouwen dat migraine kan worden voorkomen door die trigger te voorkomen of te vermijden. Maar als mensen in hun eigen trigger geloven en daarmee op dusdanige wijze om kunnen gaan zodat ze minder hoofdpijn hebben, dan is daar niks mis mee. De patient en de wetenschap hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheden.

Een veel voorkomende en herkenbare trigger is het moment na spanning, emotie of opwinding. De vraag is of het dan die omstandigheden zijn die als trigger hebben gewerkt of dat het om het verschil voor en na die omstandigheid gaat. Een voorbeeld is de zogenaamde weekend hoofdpijn. Mensen slapen op zaterdag uit en krijgen migraine. De trigger lijkt eerder het verschil in activiteit op de zaterdagochtend en de doordeweekse dagen te zijn dan de activiteit zelf. Want als je dat verschil verkleint door niet uit te slapen komt er vaak geen migraine. Mensen met migraine zijn op een of ander manier ook extra gevoelig voor harde geluiden en fel licht. Onder die omstandigheden krijgen ze naar hun idee een aanval maar heel vaak ook niet dus het ligt dan misschien niet alleen aan dat licht of het geluid zelf.

Voeding is ook een dankbaar doel om aan te pakken als je migraine hebt. Maar succes is meestal niet gegarandeerd en al helemaal niet door de wetenschap die strenge eisen stelt aan de voorwaarden om als trigger te worden erkend. Maar vele patienten geloven er in en als ze op hun manier succes hebben is dat prima. De meeste hoofdpijndokters zullen echter geen voedingsadvies (kunnen) geven behalve dat regelmaat belangrijk is en dat een teveel aan cafeÔnehoudende dranken ook niet goed is. Teveel (meer dan acht koppen) koffie, thee (echte theeleuten drinken potten per dag) en cola (pubers die literflessen per dag drinken) zijn bekende voorbeelden, maar ook Ice Tea en energiedrankjes horen er bij. Voor al deze cafeÔnehoudende dranken geldt dat teveel niet goed is, maar plotseling veel minder ook niet. Plotseling veel minder kan een migraine aanval uitlokken als een soort onttrekkingshoofdpijn.

Chocolade duikt ook vaak op als trigger. Chocolade wordt net als ander snoep vaak gegeten omdat men bij de voortekenen van migraine zin in lekkere dingen heeft. De chocolade is dan zelf geen trigger maar wel de zin in iets lekkers. En zo wordt chocolade de schuld gegeven van iets waar ze geen schuld aan heeft en wordt chocolade vermeden terwijl het zo lekker is!!

Andere door veel patienten genoemde triggers zijn: niet ontbeten hebben, weersveranderingen of bepaalde weersomstandigheden, hoogteveranderingen, Chinees eten, kazen, alcohol, heftige emoties of het moment vlak daarna en slecht slapen (dat laatste geldt vooral voor kinderen).

De triggers kunnen van persoon tot persoon verschillen en als je erg in triggers geloofd kan een dagboek helpen. De behandeling van migraine wordt dan ook meestal gestart met het bijhouden van een migrainedagboek. Voor de dokter is een dagboek echter vooral belangrijk om meer te weten te komen over hoe vaak je hoofdpijn hebt, waar de pijn wordt gevoeld, welke ander klachten met die hoofdpijn samen gaan en vooral welke medicijnen, hoeveel medicijnen en op hoeveel dagen die medicijnen per maand worden gebruikt.

Hormonen en migraine

Ook hormonen kunnen rol spelen bij het ontstaan of uitlokken van migraine. Tot de puberteit krijgen jongens iets vaker migraine dan meisjes. Tijdens de puberteit verandert deze verhouding echter en aan het einde van de puberteit hebben meisjes veel vaker migraine dan jongens. Tegen de tijd dat vrouwen 40 jaar oud zijn, is hun kans op migraine zelfs drie keer groter dan de kans voor mannen van dezelfde leeftijd.

De overgang is ook een aanwijzing van de invloed van hormonen op migraine. Het migrainepatroon van vrouwen kan dan veranderen: vaker, anders, onregelmatiger. Vaak maar zeker niet altijd wordt de migraine na de overgang minder en bij een aantal vrouwen zal de migraine helemaal verdwijnen. Maar de overgang is helaas geen garantie voor een verbetering zoals vaak wel wordt gedacht.

Tijdens de zwangerschap kan het migrainepatroon veranderen. Sommige migrainepatiŽnten hebben tijdens de zwangerschap helemaal geen migraine. Andere vrouwen hebben normaal nooit migraine, maar juist wťl tijdens de zwangerschapsperiode.

Tot slot is het ook mogelijk om alleen tijdens de menstruatie last te hebben van migraine. Deze komt dan een paar dagen voor de eerste dag van de menstruatie opzetten en kan een aantal dagen aanhouden. Dit wordt menstruele migraine genoemd. Tijdens de eisprong tussen de menstruaties in, komen migraine aanvallen ook vaker voor.

Lees verder het stellen van de diagnose migraine. -->

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie