Symptomen migraine

U bevindt zich hier: Migraine Ľ Symptomen migraine

De symptomen van migraine

Het belangrijkste symptoom van migraine is matige maar meestal ernstige hoofdpijn die niet te vergelijken is met wat veel mensen 'gewone' hoofdpijn noemen. Gewone hoofdpijn is vaak "spanningshoofdpijn" (zie hier) maar eigenlijk is hoofdpijn nooit gewoon.

De belangrijkste symptomen van migraine zijn:

  • Matige tot heftige hoofdpijn die meestal, maar niet altijd, aan ťťn kant van het hoofd zit. Vaak zeggen patiŽnten dat hen verteld is dat ze geen migraine kunnen hebben omdat hun hoofdpijn niet aan een kant zit en dat is dus onzin.
  • De hoofdpijn is meestal, maar niet altijd, bonzend of kloppend. De hoofdpijn kan ook drukkend zijn en als drukkende hoofdpijn aan een kant zit is het meestal ook migraine en zeker geen spanningshoofdpijn.
  • De hoofdpijn houdt lang aan: de duur van een migraine aanval varieert van enkele uren tot maar liefst enkele dagen. Maar bij kinderen duurt de hoofdpijn soms juist heel kort, bijvoorbeeld een half uur en dus wordt die hoofdpijn vaak als "aanstellerij" beschouwt, terwijl dat dan dus niet zo is.
  • Behalve hoofdpijn, is er ook vaak sprake van misselijkheid en braken of braakneigingen.
  • Tijdens de migraine aanval kan de patiŽnt ook overgevoelig zijn voor licht en/of geluid en of geuren.

Migraine treedt aanvalsgewijs op

Migraine treedt op in de vorm van aanvallen. Deze migraine aanvallen duren vaak enkele uren tot enkele dagen. Gemiddeld duurt een migraine aanval 24 uur. Bij vrouwen duurt een aanval in 71% van de gevallen zelfs langer dan 24 uur. Bij mannen is dat percentage 48%. Door de lange duur van de migraine aanvallen, de ernst van de hoofdpijn en door de bijkomende klachten (zie hiervoor) is migraine zo invaliderend.

Vaak worden migraine aanvallen voorafgegaan door een migraine aura.

Bovendien ervaren veel patienten vůůr dat de werkelijke aura en migraine aanval optreed zogenaamde voortekenen zoals: zin in lekkere zoete dingen, depressieve gedachten, moeheid, verhoogde gevoeligheid voor allerlei zintuigelijke prikkels( licht, geluid, geuren, aanrakingen), druk gedrag of juist geen initiatief tonen.

Migraine aanvallen kunnen wekelijks en soms enkele keren per week optreden, maar er zijn ook migraine patiŽnten die maar een paar keer per jaar een migraine aanval hebben of slechts enkele aanvallen in een heel leven.. Aanvallen kunnen ook periodiek voorkomen, bijvoorbeeld altijd en alleen rond de menstruatie.

Men kan het ook zo zeggen: migraine is een hersenziekte die je hebt mede omdat vanwege een erfelijke aanleg, maar waarom je aanvallen krijgt en de een veel meer dan de ander, weten we helaas nog steeds niet.

Leven met migraine

Naast deze specifieke klachten, heeft migraine ook een grote invloed op het gezinsleven, het arbeidsleven en het sociale leven. En het ergste is dan dat veel patienten te horen krijgen: "zit niet te zeuren, iedereen heeft wel eens hoofdpijn" of: "is ze er weer niet nu het zo druk is op het werk, ze zal wel weer haar hoofdpijntje hebben" of "mooie smoes, die hoofdpijn".

Migraine aanvallen kunnen, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen, op ieder moment opkomen en de klachten houden vaak lang aan. Veel mensen denken dat ze er wel wat aan kunnen doen om de aanval te voorkomen maar dat is vaak niet het geval en dus voelen ze zich schuldig.

Een migraine aanval duurt gemiddeld 24 uur en dat staat vaak afspraken in de weg. Gezellige uitjes kunnen niet doorgaan omdat papa of mama migraine heeft en werken wordt ook vaak beÔnvloed door migraine. Bepaalde werkzaamheden kunnen niet uitgevoerd worden of mensen worden zelfs arbeidsongeschikt. Dit laatste speelt bij meer dan 10% van de migraine patiŽnten! Een ander symptoom van migraine is dat de patiŽnt op bed moet gaan liggen. Bij 30 tot 40% van de migraine patiŽnten is de aanval zo heftig, dat het niet meer mogelijk is om nog iets te doen.

Migraine aanvallen bij vrouwen tijdens de menstruatie zijn berucht omdat ze vaak lang duren, heel heftig verlopen en veel moeilijker zijn te behandelen.

Migraine begint vaak al op jonge leeftijd en kan de kwaliteit van leven heel negatief beinvloeden. Vaak wordt de vraag gesteld of je er over heen kan groeien. Het antwoord is simpel: ongeveer de helft van de patienten is er na 40 jaar vanaf, de rest houdt er in meer of mindere mate last van. Dat vrouwen na de overgang hun migraine kwijt zijn is iets wat ze mogen hopen maar lang niet altijd komt die hoop uit.

Film over migraine

De Nederlandse Vereniging van HoofdpijnpatiŽnten heeft een film over migraine gemaakt. Hierin wordt een migrainepatiŽnt gevolgd tijdens een werkdag. Dit is echt de moeite waard om te bekijken:

Lees verder over migraine aura. -->

(Advertentie)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetmigraine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Hoofdpijn van kinderen

De hoofdpijn van kinderen en de kopzorgen van hun ouders.

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de hoofdpijn van kinderen en de hoofdpijn van volwassenen?

Het antwoord luidt : Ja.

Een interessant artikel van onze eigen redacteur neuroloog Pjotr Carbaat

Lees hier het hele artikel

INTERVIEW

Hoofdpijn is ťťn van de meest voorkomende medische klachten op de wereld. Er zijn hoofdpijnen die bijna niet te verdragen zijn en dagen aanhouden zoals migraine of cluster hoofdpijn. Deze gevallen kunnen terecht bij de hoofpijnpolikliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Een gesprek met neuroloog Reinder Holscher.

Lees het interview

Nieuwe aanpak migraine

Een derde van de Nederlanders met migraine krijgt niet de behandeling die nodig is. Terwijl de behandeling en medicijnen er wel zijn. Migraine wordt nog niet voldoende erkend als een ziekte volgens neuroloog Eekers.

Lees het artikel (PDF)

Advertentie