Home > Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn ontstaat na langdurig gebruik van een pijnstiller, het maakt niet uit welke, bedoeld om hoofdpijn juist te bestrijden. Triptanen horen daar ook bij. Het is hoofdpijn die zowel kenmerken van migraine als van spanningshoofdpijn heeft en dagelijks of bijna dagelijks optreedt. 3 tot 4 procent van de nederlandse bevolking heeft chronische hoofdpijn en ongeveer de helft daarvan slikt te veel medicijnen.

Gebruikt u 3 maanden of langer pijnstillers tegen hoofdpijn, dan kan daardoor juist meer hoofdpijn ontstaan en/of de bestaande hoofdpijn wordt veel erger. Dit kan al bij gebruik van pijnstillers vanaf 3 dagen per week, of vanaf 3 tabletten per dag. Ook met relatief eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Worden deze pijnstillers gedurende langere tijd geslikt om een andere reden dan hoofdpijn, dan ontstaat er vrijwel nooit medicatie-afhankelijke hoofdpijn.

Wordt er gestopt met het gebruik van deze pijnstillers, dan verdwijnt vaak die medicatie-afhankelijke hoofdpijn.

Maar hoe kan dat stoppen dan het beste in zijn werk gaan?

Wetenschappers adviseren op basis van veel onderzoek dat direct met alles stoppen (cold turkey methode) de meeste kans op succes heeft. Wel kan er dan direct na het stoppen korte tijd, dagen tot enkele weken, veel meer hoofdpijn zijn als een soort ontwenningsverschijnsel. Daar dient de arts wel duidelijk voor te waarschuwen. Daarna gaat het vaak weer veel beter zonder al die medicijnen. Ook kan de oorspronkelijke hoofdpijn weer terugkomen en dan is begeleiding en een goede keuze van de medicatie erg belangrijk. Als die begeleiding er niet is zal het gebruik van teveel medicatie weer terugkeren en ben je als patient weer helemaal terug bij af. Het is dus absoluut noodzakelijk dat er een controletraject wordt afgesproken. Alleen te horen krijgen: “u moet met al die pillen stoppen want die zijn de schuld van al uw hoofdpijn” zonder verdere actie, is vragen om mislukking van het advies.

Teveel cafeïnehoudende dranken kunnen ook reden zijn voor dagelijkse hoofdpijn. Bij deze middelen wordt direct helemaal stoppen ontraden omdat geleidelijk de consumptie tot normale proporties terugbrengen, ook voldoende effectief is.