Home > Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Van spanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn wordt gesproken als de hoofdpijn ervaren wordt als een doffe, drukkende en zeurende pijn in of om (bandgevoel, strakke hoedgevoel) het hele hoofd. De pijn is meestal licht en over het algemeen kun je er mee blijven functioneren. Soms is er een beetje misselijkheid of lichtschuwheid bij. Spanningshoofdpijn is nooit kloppend en nooit eenzijdig.

Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn waar inderdaad bijna iedereen wel eens last van heeft. Het probleem ontstaat als je er weken of maanden of jaren elke dag last van hebt. Vaak gaat dat dan samen met het gebruik van veel pijnstillers en dat verhoogt het risico op medicatieovergebruik hoofdpijn.

De oorzaak van deze hoofdpijn is heel strikt genomen niet bekend. Een relatie met spanning is niet zo maar vanzelfsprekend. Maar als er spanningen zijn of de werkhouding is verkeerd met nek- en hoofdpijn tot gevolg, dan zijn dat natuurlijk wel omstandigheden die je moet proberen te veranderen.

Vaak worden röntgenfoto’s van de nek gemaakt en luidt de uitslag: “slijtage”. Inmiddels weten we dat die slijtage niks met hoofd- en nekpijn te maken heeft. Als je op basis van die uitslag wordt behandeld, betekent dat in feite dat de foto van je nek wordt behandeld en niet jijzelf en van de behandeling van een foto wordt je zelf niet beter.

Wat je doet of niet doet met je nek is belangrijker dan hoe die er op een foto uitziet. Helaas blijven er teveel patienten over die last houden van hun spanningshoofdpijn ondanks alle mogelijke behandelingen door behandelaars die allemaal denken te weten waar het vandaan komt. Dat klopt dus vaak niet en daarom helpt hun behandeling ook niet. Kortom, niemand weet waar spanningshoofdpijn vandaan komt.